Marka Lokalna Zielone Serce Pomorza - PDS

Skip to main content
"Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie". Operacja mająca na celu sprawne wdrażanie LSR, w tym realizacja Planu Komunikacji. Planowane wyniki operacji: Osiągnięcie oczekiwanego postępu finansowego we wdrażaniu LSR. Typ/nazwa operacji: Wsparcie na rzecz kosztów bieżących i aktywizacji. Działanie PROW 2014-2020: M19 Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER (RLKS – rozwój lokalny kierowany przez społeczność).

Marka Lokalna Zielone Serce Pomorza

Marka Lokalna Zielone Serce Pomorza

Zielone Serce Pomorza jest marką lokalną przyznawaną w drodze konkursu najciekawszym dla regionu produktom, które są wytwarzane w sposób niemasowy, przyjazny dla środowiska, z surowców lokalnie dostępnych i jednocześnie oferowanych na terenie obszaru Partnerstwa Dorzecza Słupi. Idea marki polega na identyfikacji oraz promocji produktów lokalnych, atrakcji turystycznych oraz usług występujących na terenie gmin należących do Partnerstwa Dorzecze Słupi. Wszystkie promowane produkty są unikatowe, powiązane z miejscową tradycją, a sposób ich wytwarzania respektuje zasady zrównoważonego rozwoju. Marka Zielone Serce Pomorza oferuje alternatywę wobec coraz bardziej natarczywej ekspansji popularnych, masowych produktów, które pozbawione są trudnych do sprecyzowania wartości kulturowych, estetycznych i zmysłowych.
Markę Lokalną Zielone Serce Pomorza promujemy za pośrednictwem strony www.zielonesercepomorza.pl

Kat. A – Kulinaria regionalne/artykuły spożywcze
Miejsce I: ANNATURE Anna Socha za „Ekologiczną konfiturę z Czarnej Porzeczki”
Wyróżnienie: Wioletta Kotecka za „Gęś faszerowaną kaszą gryczaną i podrobami w kiszonej kapuście z sosem borowikowym”

Kat. B – Wyroby rękodzielnicze i rzemieślnicze
Miejsce I: Wołodia Drozd za „Ikony”
Wyróżnienie: Gospodarstwo Agroturystyczne Stary Młyn Anita Baran za „Produkty robione ręcznie na szydełku i drutach”

Kat. C – Usługi/wydarzenia lokalne 
Miejsce I: Anita Baran za Gospodarstwo Agroturystyczne "Stary Młyn" w Łupawie  
Wyróżnienie: Rutkiewicz "Pałac pod bocianim gniazdem" za „Aktywny wypoczynek dzieci i młodzieży oparty na bazie turystyki konnej oraz rozwoju intelektualno-emocjonalnego”

Kat. A – Produkty spożywcze
Miejsce I: Centrum Międzynarodowych Spotkań za „Kaczkę faszerowaną ze słodką nutą”
Wyróżnienie: Wioletta Kotecka za „Pasztet z gęsi”

Kat. B – Nalewki
Miejsce I: Maria Górawska za nalewkę „Złota Rosa”
Wyróżnienie: Waldemar Izdebski za „Agrestówkę”

Kat. C – Wyroby rękodzielnicze i rzemieślnicze
Miejsce I: Anna Pietrzak za „Ekologiczne lalki szyte techniką waldorfską”
Wyróżnienie: Ewa Orzechowska za „Tkactwo ręczne – szale, szaliki, tkaniny użytkowe”

Kat. D – Produkty i usługi turystyczne
Miejsce I: Mikorowski Klub Inicjatyw Społecznych za „Mikorowo – wioska ziół i kwiatów”
Wyróżnienie: Leszek Kołakowski za „Galerię rybacką w Jezierzanach”

Kat. E – Inicjatywy lokalne
Miejsce I: Gminne Centrum Kultury i Biblioteka w Czarnej Dąbrówce za teatr „Młodych gotów”
Wyróżnienie: „TAX” S.C. – Pałac pod Bocianim Gniazdem za „Jeździeckie Mistrzostwa Kaszub Amatorów w Runowie”

Kat. A – Produkty spożywcze
Miejsce I: Regina Kossak Główczewska za „Wyroby wędzone z kaczki i gęsi”
Wyróżnienie: Tamara Jagodzińska Izdebska za „Kaczkę pieczoną”

Kat. B – Nalewki
Miejsce I: Maria Różańska za nalewkę pigwówkę „Złoty raj”
Wyróżnienie: Maria Jońca za „Nalewkę z orzecha zielonego włoskiego”

Kat. C – Wyroby rękodzielnicze i rzemieślnicze
Miejsce I: Jerzy Jankowski za „Wyroby bednarskie”
Wyróżnienie: Firma „Rena” – Usługi krawieckie i renowacja tkanin unikatowych za „Haft kaszubski”

Kat. D – Produkty i usługi turystyczne
Miejsce I: Ośrodek Wypoczynkowy Zawiaty
Wyróżnienie: Firma „Zdrowe Koła” Stanisław Pajdo

Kat. E – Inicjatywy lokalne
Miejsce I: Stowarzyszenie Rozwoju Turystyki Wiejskiej Słowiniec za „Wiejskie Centrum Turystyki”
Wyróżnienie: Bieg im. Elżbiety Garduły w Korzybiu

Kat. A – Produkty spożywcze
Miejsce I: Zofia Smardz za „Pikantną musztardę z jabłek”
Wyróżnienie: Maria Bryjka za „Niemki w sosie pomidorowym”

Kat. B – Nalewki
Miejsce I: Tamara i Waldemar Izdebscy za „Aroniówkę Anety”

Kat. C – Wyroby rękodzielnicze i rzemieślnicze
Miejsce I: Magdalena Kamińska Ceramika MK za „Chatki w Kratki”
Wyróżnienie: Pracownia Ceramiczna Gliniana Zagroda za „Wyroby ceramiczne”

Kat. D – Produkty i usługi turystyczne
Miejsce I: Muzeum Kultury Ludowej Pomorza w Swołowie i Młynie Zamkowym w Słupsku, Oddział Etnografii Muzeum Pomorza Środkowego w Słupsku za „Muzeum Kultury Ludowej Pomorza”

Kat. E – Inicjatywy lokalne
Miejsce I: Bytowskie centrum Kultury w Bytowie za „BytOFFsky Festival”
Wyróżnienie: Stowarzyszenie Przyjaciół Warszkowa za działalność „Stowarzyszenia Przyjaciół Warszkowa”

Kat. A – Produkty spożywcze
Miejsce I: Magdalena Daroszewska za „Niezabyszewskie Łakocie Madzi”
Wyróżnienie: Danuta Mielczarek za „Rozkosz podniebienia”
Specjalne wyróżnienie: Maria Jońca - za całokształt i aktywne uczestnictwo we wszystkich konkursach organizowanych przez Fundację Partnerstwo Dorzecze Słupi

Kat. B – Produkty lokalne niespożywcze
Miejsce I: Centrum Edukacji Regionalnej za „Turystyczne Bogactwa Warcina”
Wyróżnienie: Piotr Janka za „Rzeźbę w drewnie”

Kat. C – Inicjatywy lokalne
Miejsce I: Stowarzyszenie Węsiory za widowisko plenerowe „Iliada Kaszubska”
Wyróżnienie: Centrum Kultury i Sportu w Postominie za „Międzynarodowy Bieg po Plaży”

Kat. A – Produkty spożywcze
Miejsce I: Barbara Grocholska za „Borówkę z gruszką do mięs”
Wyróżnienie: Aleksandra Rolirad za „Syrop sosnowy”

Kat. B – Produkty lokalne niespożywcze
Miejsce I: Gabriela Reca za Pracownię Haftu Ręcznego i Renowacji Tkanin Unikatowych „GABI”
Wyróżnienie: Kapela Ludowa „Pieńkowianie” z Centrum Kultury i Sportu w Postominie

Kat. C – Inicjatywy lokalne
Miejsce I: Klemens Leman za „Górę Lemana”
Wyróżnienie: Stowarzyszenie Pomocy Dzieciom i Dorosłym „Przystań” za musical „Serenada”

Kat. A – Produkty spożywcze
Miejsce I: Koło Gospodyń Wiejskich w Siemianicach za nalewkę z aronii „Kubiakówkę”
Wyróżnienie: Lucyna Zariczańska za „Szyję indyczą z farszem ziemniaczanym”

Kat. B – Produkty lokalne niespożywcze
Miejsce I: Ekajaki.pl za „Spływy kajakowe”
Wyróżnienie: Ewa Gębczyńska za „Wyroby z szyszek i owoców drzew liściastych”

Kat. C – Inicjatywy lokalne
Miejsce I: Urząd Miejski w Kępicach za „Otwarte Mistrzostwa w zbieraniu grzybów”
Wyróżnienie: Fundacja Kaszubskie Słoneczniki za „Słonecznikową Wieś”