Przeszłość dla przyszłości – wielokulturowość kuchni Pomorza
„Przeszłość dla przyszłości – wielokulturowość kuchni Pomorza” Fundacja PDS wraz z sześcioma innymi Lokalnymi Grupami Działania z Pomorza stworzyła Szlak Kulinarny Pomorza i wydała publikację „Przeszłość dla przyszłości wielokulturowość kuchni Pomorza”, prezentującą 35 tradycyjnych receptur na potrawy regionalne. Ze starannie wyselekcjonowanych i zbadanych przez etnografa tradycyjnych potraw w tej publikacji z naszego obszaru znalazły się:
- Tradycyjny chleb z Góry Lemana – Klemens Leman (Góra Lemana)
- Kaczka pieczona – Tamara Jagodzińska (Gospoda pod Wesołym Pomorzaninem)
- Zupa brzadowa – Koło Gospodyń Wiejskich Trzebiatkowa
- Wyroby wędzone z gęsi – Regina Kossak – Główczewska (Gospodarstwo Agroturystyczne AgroRegina)
- Borówka z gruszką do mięs – Barbara Grocholska
- Juki Słowińskie – Renata Knitter (Pokoje Gościnne Renata Knitter). Natomiast szlak kulinarny tworzą pomorskie restauracje, w których menu znalazły się niektóre z potraw wymienionych w książce kucharskiej. W ramach realizacji ww. projektu Fundacja PDS otrzymała dofinansowanie w wysokości 4 873,34 zł
Zobacz: publikacja_kulinarna